Dubbeldalingen, Offerdals MK/MK Nordjämten 2012.01.14-15

Nöjda Grabbar efter 60 mil i bil och en 4.e plats efter 10 mil SS.

Nu var det dags att ta sig an dom snöfyllda skogarna runt Hammerdal och Krokom. Dubbeldalingen en 2 dagars tävling med 8 sträckor och precis som i SM fick man åka och reka sträckorna 2 ggr innan start.( tur att Vectran är helförsäkrad)

Allt såg bra ut, höga snövallar och fina vintervägar lördagens sträckor såg ut att passa oss bättre, breda fina vägar med få hårnålskurvor och trånga partier. Söndagens sträckor var mer skogtrångt och smalare plogat, men utslagsgivande. Många välmeriterade förare stod på startlinjen så nu var det bara å ladda inför kvällen.

Start på SS1 Gisselås 8,91 km kl 8 på kvällen
Vi brukar åka bra i mörker så de var bara att ge full gas direkt, det gick lite ryckigt. För mig kom det som en smärre chock när kartläsarlampan fladdrade och det hoppade lite, noterna vart väldigt suddiga och svårlästa och timingen vart inte den bästa men Urban gasade bra ändå 2,8 sekunder bakom snabbaste bil Pontus Tideman, så en bra start.

SS2 Grenåskilen 16,79 km
Nu fick jag ta fram mitt Ess ur codriver väskan, läsglasögonen var med. Livet efter 50 har tydligen börjat.
Den här sträckan var det mer snö på, så det var inte lätt att få bilen att gå i en bra linje. Det sladdade och for, det var många och högljudda svordomar från chauffören men för mig gick det mycket bättre nu var alla noter i rätt tid och framför allt såg jag dom tydligt. Det var nog min räddning att glasögonen var med.
Här var vi 9 sekunder efter snabbaste bil Robin Friberg.

Nu var det Dags för lite bränsle, Örjan och Martin var på plats mellan sträckorna och fyllde lite soppa.

SS3 Bamvägen 11,55 km
Nu var det en väg som skulle passa vår bil, snabb och bred väg, här var det bättre fäste och vi kom igång med ett bra tempo, men efter några km så genar vi lite för mycket och bilen går upp på 2 hjul och vallar lite, men Urban släpper inte gasen och bilen slår ner på alla 4:a hjulen igen. Bara gasa och allt flyter perfekt och i mål skiljer det 0,5 sekunder till Hägg som är snabbast, ja om inte vi 2 hjulat så ?! (finns på film inifrån bilen)

Dags för Service igen, däckbyte och bränsle till bil och besättning.

SS4 Reidarvägen 16,72 km
Ännu en kanonväg, snabb i början, körning på plogad bana på en äng och smal skogsväg med 1,5m höga snövallar på slutet.
Här höll vi ett bra tempo inga onödiga sladdar och bilen på alla 4 hjulen driver bäst, de var vi överens om. Hägg åter snabbast 9sek före oss.

Till Nattvila på en 4:e plats, så en bra dag i Utrikes skogarna var till ända.

På väg hem mot Östersund så börjar det snöa, så innan morgonen hade det kommit nästan 1dm, men väl i Krokom kommer tävlingsledaren Npe och meddelar att vägarna blivit plogade på morgonen så vägarna ska vara i toppskick.

SS5 Aspåsnäset 9,24 km
Nu var det dagsljus och glasögonen var kvar i väskan, inga problem med synen i alla fall, Kvarten kallade mig pojke så nu var humöret på topp.
En krokig, hoppig och bökig sträcka som blir snabbare på slutet, inget som passar oss, träden står bitvis på vägen och inte på sidan om.
Men Urban har ju sovit gott i min stuga så han är på topp och kör igenom sträckan utan missöden. 16 sek efter Tideman som ställt om diffarna, ja tänk om vi kunde göra lika!

In på Service mera bränsle byte alla 4 hjulen lite bromsklossar och allmän över syn, gamla Mitshu går som en klocka den här helgen.

SS6 Tullus 10,32km
En mycket omväxlande sträcka genom snabba byvägar och med trånga vägbyten. Här lyckades Urban komma runt i alla hårnålar utan att backa, bara det en bedrift med stela diffar och ingen handbroms å rycka i.
Lite publikfrieri var det nog, bakändan hängde lite väl där det stod mycket folk. Rolig not på slutet av sträckan:
(Tvärhöger upp till lyft 40 förbi Båt Medium Vänster + över krön)
Tiden klart godkänd, 12 efter Tideman som var på hugget idag.

SS7 Värmon 11,08 km
En bra rallyväg, lite skogtrångt i början, snabb på mitten och många luriga kurvor mot slutet, här gick det som på räls, inga problem i hårnålen här heller. Urban har nog tjyvtränat på hårnålar utan att säga nåt.
Tiden bra igen, vi är bara sekunder ifrån dom som åker mycket fort. Tideman snabbast igen.

In på service, däck fram och bränsle + lite Kexchoklad å kaffe åt besättningen. Tack Örjan, Martin och praktikanten Anders. En sträcka kvar av rallyt.

SS8 Baggröven ca 11,5 km
Undrar varför sträckan heter Baggröven !??
Urbans favorit sträcka i den här delen av rallyt, bara bra minnen ifrån denna sträcka, tyvärr var den nedkortad 5 km pga en bäck som tagit med en bit av vägen.
Här går det inte köra fortare med denna bil. Jag försöker läsa noterna lite fortare mitt på sträckan, men Ubbe tycke att jag ska hejda mig lite så det går nog inte, men inga problem och vi är mycket nöjda med helgen. Vi blir 4:a efter Tideman som vinner 0,6 sekunder före Hägg.

Tittar vi på tiderna så åkte Hägg fort på fredagen och Tideman riktigt fort på lördag. Våra tider är bra, 42sek efter dessa på 10 SS mil är inte mycket per km.
Grattis Pontus Tideman till segern, diff inställningarna gjorde susen!

Vid Tangentbordet Sören Anttila

Resultat från tävlingen finner ni här.

Kolla även in filmen med Incar från sträckan Hammerdal, SS3. Kameran stod Motorsport Jämtland (Thomas Hejdenbäck) för.

Nyårsrundan, 2011-12-30

Inget bra slut på året, bruten tävling med en bruten kardan!

Så var det dags igen, Urban är sparsam i sitt tävlande.
Bilen har stått uppallad sen i mars, Motorn är nu renoverad och nyss mappad i Örebro.
Bakdiffen har fått en genomgång och nya bälten i bilen anpassade för Hansskydden.

En onotad tävling, 2 sträckor (I5 och Motorstadion) 2ggr på vägar vi åkt i snart 30 år!? 😉
Vi körde 1 varv och var i ledning före Kvarten men i starten på SS3 small det till under bilen och det var bara att rulla till en p-ficka, tävlingen var över för vår del.

Det var en medbringare till kardanaxeln som gått sönder.
Så nu var det bara och beställa delar och övertala Urban att vi även skulle åka Dubbeldalingen.
Bilen blev klar och anmälan inskickad till Offerdals MK.

Urban Eriksson SM 3:A i Fäviken Winter Rally 11-12 mars 2011

Efter mycket mekning många timmar i garaget och tillverkning av delar till bilen, byte av stol åt Urban och den i SM obligatoriska Hansskyddet på huvudet var det dax.
Ett kortare test för att kolla att allt fungerade och att det gick att köra med nackskyddet. Inga problem, bilen fungerade och chaffisen sken som en sol ;-).

Så var det dags för vinterpremiären för i år med ett inhopp i Rally SM.
Det var 11 år sen senast Urban åkt en SM deltävling, så nu var det en hel dag med Recce av sträckorna. 2 genomkörningar av varje sträcka och en trevlig utflykt med lunchuppehåll i Fäviken, strålande solsken och rally vägar som var dom kurvigaste och hoppigaste sträckorna vi sett i Jämtland. Under tiden fick Örjan och Tommy besikta bil och vår utrustning.
Allt fungerade perfekt och 18.00 så var det start på Torget i Åre.

SS 1 Freestyle
En kurvig isbana på Åre sjön. Ingen bra sträcka för vår bil alldeles för många hårnålar för att passa en stel Evo 6:a.

SS 2 Tjärntorpet
Nu började Rallyt på SS2 och det var full fart och Urban gillar mörkerkörning! Men att läsa noter på en hoppig och krokig väg är inte lätt, det hoppar, kränger och sladdar så att noterna hänger i luften. Bitvis hinner man inte hämta andan mellan allt som ska läsas och att Urban hinner uppfatta det och hålla bilen på vägen i detta tempo imponerade och nu fick vi testa dom 3 hoppen in över mållinjen för första gången. En bra sträcka för oss och nu började vi plocka igen tiden vi förlorat på sjön.

SS 3 Håckren
En bra mix av både snabbt och krokigt så nu fick mitsun sträcka ut rejält.
Nu börja det stå bilar på sidan av vägen och här stod 2 av topp förarna i vår klass och vinkade ner oss. Mats J hade åkt av och Patrik S hade kört sönder. Strax efter säger Urban att tempmätaren slutar visa tempen och frågar mig om det kommer värme, nä säger jag men Urban vrider på värmen och påstår motsatsen! Då känner även jag att det värmer. (undrar varför han frågade!? Säkert för att kolla om jag kunde gör 2 saker samtidigt ?!! :-)
Vi kommer i mål på Sträckan och tiden var bra Nu var vi på 3:e plats bara 3 sekunder till 2:a platsen och 1 minut 15 sekunder före fyran och en total 11:e plats. Tempot är de inget fel på med andra ord.

In på service, Örjan och Tommy såg över bilen och hittade en kabel som gått av till tempmätaren, bytte däck och fyllde bränsle, sen bar det iväg till Ishallen i Järpen för nattvila för bilen och själva for vi till Huså för att vila upp oss inför dag 2.

En härlig dag väntade i fjälltrakterna runt Åre skutan kanon väder idag med.

SS4 Håckren 2
Denna sträcka var i Stuguns MK regi, alla klubbkompisar som funktionärer så nu var det bara att Gasa. Nu gick det ännu fortare än i mörkret men farten började göra sig påmind. jag vart lite sen i noterna på samma ställe där Mats Jonsson stod av dan innan, så en duns i vallen och lite mutter från Urban (förlåt) men det gick bra (visade sig efteråt att alla 4 bilar framför oss gjort lika ), men 30 sekunder bättre tid i dagsljuset är inte illa, och upp till 2:a plats i klassen.

SS5 Sällsjö
En omväxlande snabb och krokig sträcka den borde ha passat oss, men det vart nog vår sämsta sträcka i rallyt. Både med motorstopp och dålig notläsning.
Här började Mats Jonsson plocka tid på oss. Men fortfarande 2:a.

In på service igen och nu var även Ulf på plats. Däckbyte, bränsle till bilen som gick som en klocka och mat till besättningen.

SS6 Bonäshamn
Här var det krokigaste och hoppigaste sträckan i hela rallyt. Vi hade satt VARNING på några lyft på reccen så att vi inte skulle flyga av vägen men allt stämde till sista hoppet in i mål, här fick Urban ett infall av att vara flygpilot och det såg säkert jätte häftigt ut! MEN det vart en tung landning.. fjädringen bottnade och det började skramla VÄLDIGT oroväckande ifrån bilen och nu var humöret i botten dom 300 metrarna in till service, det kändes som dom sista i rallyt.

In på service och bara att hissa upp bilen o kolla vad som gått sönder. Ulf kollar fram, höger drivaxel har gått av, nu var kris! Var hitta en drivaxel? Efter en snabb koll runt serviceplatsen så fanns det bara en evo 6:a till kvar i tävlingen. Jag frågar om dom har några drivaxlar i reserv med sig, klart vi har! blir svaret, höger fram ? jo ni får ta den ! ;-)) (Tack Christian Isaksson). Mekarna jobbar för högtryck, tur att det just nu var 3 timmars service ! Vi byter axel men både jag och Urban tyckte att de var bak det skramlade så vi kör bilen lite med hjulen i luften, jo då, det låter som en stenkross i slutväxeln bak. Fan nu var goda råd dyra, men då dyker Tomas Weng upp som en Ängel med en kpl bakdiff, 2 liter olja och en tillsats, ett perfekt gör det själv kit.(Tack M-part).
Vi frågar Mekarna om dom hinner byta, inga problem! Vilka grabbar vi har med oss! Med en timme tillgodo så är bilen reparerad.
Tack Ulf, Örjan och Tommy, vilka Super mekar vi har! Nu var det upp till oss att ta bilen i mål.

SS7 Fäviken
Sista sträckan var nog den tuffaste, här svänger det hela tiden. Smal väg, bred väg 200km/tim och in på hoppiga smala partier. Full fokus på noter var vad som gällde, nu körde Urban allt som går med vår bil, ytterligare en kanon tid. Det går inte att köra fortare med en evo 6 och över sista hoppen går det lugnt! Han lär sig hela tiden den gode Urban. Men tyvärr slår Mats Jonsson oss och kniper andra platsen med 4 sekunders marginal.

Vi är Jättenöjda med vår insats, bara Eddie Hörbing och Mats J före oss i klassen precis som i Supercup tabellen 2010.En total 12:e plats är ju en Bonus också! Inte många före totalt heller.

En bra tävling roliga vägar och ett annorlunda, men trevligt arrangemang.

Tack alla som hejade fram oss i skogarna, med breda sladdar frälste vi nog publiken.

Tack alla Sponsorer och speciellt tack till Torsten Danielsson och Björn Eriksson (Fixit).

Vid pennan
Sören Anttila

Resultat från tävlingen finner ni här.

Foto: Kjell-Erik Vikander

Foto: Kjell-Erik Vikander

Förberedelser inför Fäviken Winter Rally!

Vi kommer i år att göra ett inhopp i SM-rallyt, nämligen Fäviken Winter Rally som går av stapeln på Fäviken den 11-12 mars! Det är 11 år sedan sist samt 8 månaders uppehåll från rally.

Förberedelserna pågår för fullt och vi lägger upp några bilder till att börja med. Håll utkik på vår sida för uppdateringar inför rallyt!

0_0

forberedelsersm2011_2Förberedelser Fäviken

forberedelsersm2011_3

 

Jämtrallyt Östersund, 3 juli 2010

Årets varmaste dag i Jämtland bjöd på spännande rally med dramatik för Urban som slutade 4 i sin klass och 5 totalt.

Äntligen drog sommarsäsongen igång med en riktig sommartävling i Jämtland, 30 grader varmt och en skillnad på 60 grader mot Z-Trofen i vintras (-29) så nu skulle det laddas i skogarna kring Östersund.

Denna gång var det start 15.00 i stekande solsken på Frösö park efter genomgång av Noter och bränsle/däck och strategi med mekarna, som vanligt Örjan,Tommy, Ulf och Matias. Så nu var det bara att vänta in Starten.

SS 1 I5 Skogen 11,7 km.
Gammal klasisk rallyväg över ett gammalt militärområde där vi åkt rally sen vi började våra karriärer. Många vägbyten där allt ska stämma, dammet låg kvar efter bilen före så sikten var inte den bästa bitvis men Urban höll ner gasen och släppte inte ut bakändan för mycket i vägbytena så en klart godkänd första sträcka var co-driversomdöme. 4:a och 9 sek efter snabbaste bil.

SS 2 Furulund 8,18 km.
En snabb väg som avslutas på Motorstadion. Här gäller det att hitta bra bromspunkter, eftersom vägbytena kommer fort på i 190km/h, det gick riktigt bra och det enda som störde oss var att vi höll på bomma grindhålet in på motorstadion, men en 3:e tid på sträckan var bra. In på service nya däck och mer bränsle stod på schemat + vatten åt den törstiga besättningen, varmt i en 3-lagers overall nu!

SS3 Husås 15,52km.
En av Sveriges roligaste och bästa rallysträckor som har allt, toppfart på 200km/h ett snitt på närmare 120 med fina hopp och snabba kurvkombinationer. Här gäller det att hålla i nothäftet ordentligt, för på den här sträcka hinner man knappt andas mellan all notläsning, det gäller att ligga exakt hela vägen och det lyckades. Här såg man hur hornen växte ut på Urban och han tog Mitsubishi 6an till farter som en WRC bil.
I den svåra Mattsson kurvan hörde jag Urban muttra lite, det gick nog lite fort in i svängen men Kumho-däcken höll i bra som tur var. En kanontid på sträckan, 8 sekunder efter Jocke Nyman som var snabbast men samma tid som Eddie H i en WRC Ford Focus, Slå de ni ! med en Evo 6 från -99. härligt Ubbe!!
Ett snabb service var inlagd för tankning innan SS4 så här fick vi mer bränsle.

SS4 Bölesbodarna 12,28km.
En sträcka med många skiftningar i tempo och underlag så farten måste anpassas. Här började tävlingen som det såg ut på spåren i dikena. Dom 2 före oss hade tuffa spår lång ner i dikena ibland och Urban var inte sämre till en början tills han kom på att vi inte hade nått reservhjul med så han lugnade sig något men på gasen var det fullt påslag. Det flöt på bra tills dammet började ligga kvar i kurvorna så sikten var inte den bästa. Strax före mål kom vi in i en K-vänster (200 KV+ 200), Ubbe ser kurvan för sent, slår i 4:an precis innan, finns inte en chans att hålla bilen på vägen. Vi flyger till skogs snurrar i luften slår av några små träd och går baklänges 25 meter rakt ut i skogen. Vi kunde ha rullat hur många varv som helst (var på plats och stegade 26m 5/7 och letade plastbitar). Helt osannolikt har vi inte slagit sönder bilen utan bara att lägga i 1:an och kan köra ur skogen utan bekymmer!!???. Jo, det finns på film på YouTube 5,30 in i filmen. http://www.youtube.com/watch?v=opc3_UnEAwQ. När vi kommer i mål kan vi bara gratulera varandra, vi förlorade 20 sekunder på sträckan men vann att slippa garaget och plåtverkstan i 2 månader. In på service igen koll av skador på bilen, en bucklig bakdörr och bortslagna plastbitar, men inga skador på hjul mm. (ja helt otroligt).Däckbyte och mera bränsle sen rullar vi ut mot I5 skogen igen.

SS 5 I5/2 11,7km.
Ett andra varv på I5 skogen, nu är det mer uppkört men vägen är riktigt bra. Det har nu slutat blåsa helt så dammet besvärar oss, svårt att veta var man ska svänga när dammet är som en vägg bitvis. Sträckan går utan bekymmer och vi går i mål på en fjärde tid och visar konkurrenterna att vi trots allt inte tänker släppa fjärdeplatsen. In på snabbservice igen lite mer bränsle men vi kör på samma däck.Tack hela serviceteamet! ett kanonjobb igen.

SS6 Flyget 4,0km.
En blandning med grus första halvan och sedan asfalt. En rolig, men lite svår sträcka med vår bil som inte har aktiv mellandiff men Urban ligger på bra hela vägen in i mål och klarar en 4:e plats i klassen och 5:a totalt.
Vi är nöjda efter dagens körning och kan glädja oss med att Bronset i Supercupen är klart efter 18 nya friska poäng i Cupen. Ska vi sikta in oss på silver istället i Motala ??!Men då behövs mycket otur för Mats Jonsson.

Vid tangentbordet Sören Anttila

Resultat från tävlingen finner ni här.
Läs en intervju med Urban innan tävlingen som gjordes av Motorsport Jämtland.

Här är en liten videosnutt från Jämtrallyt, SS1.